BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Aanbod - Zelfredzaamheid

A D L

A D L staat voor ‘Activiteiten Dagelijks Leven’ en is een praktijkgericht vak. Het doel is om je zelfstandigheid binnen jouw huishouden te bevorderen. We proberen zo veel mogelijk op jouw vragen in te spelen. Een greep uit het aanbod:
Op welke manier kan je efficiënt schoonmaken?
Hoe kan je als blinde of slechtziende veilig strijken?
Waarmee hou je het best rekening bij het aankopen van huishoudapparaten?
Het verkennen van de (vers)markt, winkels verkennen en er boodschappen doen.
Het aanbod van ADL varieert naargelang de vragen binnen de groep, rekening houdend met de mogelijkheden binnen de school.

cursist leert eieren breken en scheiden met een hulpmiddel
 
cursist leert het Braille-alfabet aan de hand van eierdozen
Braille

Braille is belangrijk voor je gewone, schriftelijke communicatie. Het speelt ook een rol bij je omgang met moderne communicatietechnologieën zoals e-mailen, surfen of je computergebruik in het algemeen. Je start natuurlijk met het aanleren van het braillealfabet. Aan de hand van de eerste leesoefeningen leer je stapsgewijs braille voelen. Geleidelijk leer je ook de meest voorkomende speciale tekens. Op het einde van de rit is het de bedoeling dat je vlot teksten in braille (zonder tussenlijn) kunt lezen. Als je van plan bent een brailleleesregel aan te schaffen, leer je hiermee ook werken.

 
Echolokalisatie

Echolokalisatie is een onderdeel binnen het vak oriëntatie en mobiliteit. Je leert er gericht luisteren naar de weerkaatsing van geluid zodat je je op basis van je gehoor een beeld van de omgeving kunt vormen. Dankzij het uitsturen van gerichte klikgeluiden kun je die echo’s waarnemen. Zo kun je op korte tijd voorwerpen en obstakels leren horen en op welke afstand ze staan. Ergens tegenaan botsen kan dus voorgoed verleden tijd zijn. Deze techniek vergt uiteraard wel een intensieve training. Vooral blinden en mensen met nachtblindheid komen in aanmerking, alsook personen die zeer zwaar slechtziend zijn of slechtzienden die wat hun visus betreft een degeneratieve prognose hebben.

cursisten leert luisteren naar een 'klik'
 
Hulpmiddelen

Verbeter je levenskwaliteit met de meest recente hulpmiddelen. Tijdens onze lessen krijg je verschillende hulpmiddelen aangeleerd. Zo is er bijvoorbeeld de brailleleesregel, de spraakmodules, de tv-leesloep, vergrotingspakketten, de sprekende huishoudweegschaal, de daisyspeler… Deze voorbeelden zullen je leven aanzienlijk verbeteren. Met dagdagelijkse praktische voorbeelden illustreren we dit in de les.

Koken

Bij het koken stimuleren we iedere cursist om zijn eigen maaltijd te leren maken. We focussen ons op het (her)ontdekken van je mogelijkheden in de keuken. Je leert met oog voor ieders veiligheid verschillende kook- en snijtechnieken kennen. Niet alleen de klassiekers komen aan bod maar ook je smaakpapillen krijgen een boost. Je leert nieuwe smaken kennen en proeven. Zelf koken staat centraal, begeleiding op maat is vanzelfsprekend.

 
cursisten leert stuklopen in de omgeving van de school
Oriëntatie & Mobiliteit

In dit vak leer je niet alleen met een witte stok lopen. De gepaste stok aanvragen met een correcte lengte en de bijhorende technieken leren, vallen ook hieronder. Je leert er bijna alles wat jouw dagelijkse verplaatsingen makkelijker en veiliger maakt. We leren jou de gevraagde trajecten(binnen het Gentse) aan en zoeken samen naar de makkelijkste route voor jou. Daarbij kijken we welke herkenningspunten jij het makkelijkst vindt en op welke weg jij je het meest comfortabel voelt. Ook het leren gebruiken van het openbaar vervoer met behulp van bijhorende apps en je leren navigeren in een winkel zijn items waarop we ons tijdens de mobiliteitstraining kunnen focussen.

 
PAK

In het vak Project Algemene Kennis beklemtonen we dat je als burger en consument in het dagelijkse leven weerbaar bent: Hulp kunnen en durven vragen bij de juiste instanties, geld hanteren, rekenregels kunnen toepassen om prijzen te berekenen en te vergelijken, inzicht hebben in budgetteren en omgaan met geld, weerbaar zijn in een verkoopgesprek, moeilijke woorden leren begrijpen in reglementen en contracten enz … Er wordt vertrokken vanuit jouw vraag en leefwereld. Ben je een anderstalige cursist die nog onvoldoende het Nederlands beheerst? Dan sluit je bij de groep PAK NT2 aan om je zo nog beter te integreren.

BuSO Sint-Rafaël - Maagdestraat 56, 9000 Gent - 09 292 40 89 - secretariaat@sintrafael.be