BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Aanbod - Informatica

ICT - inleiding tot computergebruik

Tijdens de lessen ICT maak je op eigen tempo kennis met Windows 10, tekstverwerking en Internet. Je leert er ook e-mailen. Op het einde van de rit beschik je over voldoende vaardigheden om zelf met je pc aan de slag te gaan. Nadien kan je er ook voor kiezen om je kennis uit te breiden door specifiek Windows of Word of ... te volgen.

Informatica

In dit vak zet je de eerste stappen in de wereld van pc-gebruik. Je maakt kennis met het besturingssysteem Windows 10. Je leert op een efficiënte manier navigeren in de interface. Afhankelijk van je eigen interesse, maak je ook kort kennis met een aantal veelgebruikte toepassingen zoals mail, internet en Word. Nadien kan je er ook voor kiezen om je kennis uit te breiden door specifiek te kiezen voor 1 of meerdere computervakken die hier ook beschreven staan.

 
cursist gebruikt VoiceOver om te lezen op zijn iPhone
Android/iPad/iPhone

In het vak iPad werken we rond verschillende thema's. Je houdt van fotograferen met tablet en smartphone? Dan gaan we hier foto's organiseren, bewerken en gieten in een mooi fotoboek of -kaartje. Geen zin in prints? Dan bekijken we hoe je dit op sociale media kan posten via Facebook, Whatsapp en Instagram. De foto's kunnen ook een mooi begin zijn van een prachtig filmpje rond een uitstap of een familiefeestje, gemaakt in iMovie. De muziek voor onze film halen we van internet en bewerken we in Garageband. Of heb je liever een diashow voor de vrienden of familie waar je zelf al je verhalen kan bij vertellen, gemaakt in Keynote? Of kies je eerder een korte animatie in Keynote? We maken ook kaartjes, boekjes en opgemaakte documenten in Pages. We houden ons budget bij of berekenen hoeveel dat feestje ons gekost heeft via de spreadsheets van Numbers. Kortom, heel veel mogelijkheden in het vak iPad.

Het vak iPhone geeft een waaier aan mogelijkheden op verschillende vlakken. We nemen mobiliteit- en oriëntatieapps onder de loep voor het plannen van een trein-, bus- of wandelroute. Communicatieapps staan ook op de planning, want mailen, YouTube, bellen en berichten sturen over het net zijn niet meer weg te denken. Misschien heb je ook nood aan foto’s maken, organiseren en in een filmpje gieten. We leren een agenda bijhouden, notities maken, ons toestel op een goede manier instellen… Daarnaast is er ook ruimte voor speciale apps die de integratie bevorderen: scannen, vertalen … Kortom te veel om hier op te noemen. Iedere dag groeien de mogelijkheden van dit toestel voor onze doelgroep.

 
MacOS

Je leert op een efficiënte manier met je eigen Mac werken. We gebruiken Siri, VoiceOver en/of Zoomen om alles haarfijn uit te leggen. We werken met Finder, gebruiken de bijgeleverde apps Mail, Safari, Teksteditor, Notities en Agenda … en we gaan in de AppStore op zoek naar toegankelijke programma's.

Na het volgen van deze cursus beschik je over voldoende skills om je Mac zelfstandig te gebruiken. Uitdieping van je kennis doen we onder meer met de apps Voorvertoning, Pages en Numbers. Beschik je over het Office-pakket dan kan dat ook aan bod komen. Op het einde van de cursus ben je dan een echte Mac-expert.

cursisten aan het werk in de Mac-les
 

BuSO Sint-Rafaël - Maagdestraat 56, 9000 Gent - 09 292 40 89 - secretariaat@sintrafael.be