BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Project VanEyck

We kunnen er niet omheen: 2020 staat volledig in het teken van de kunstschilder Jan van Eyck. De media staan er bol van: In Gent is er het hele jaar door wel iets rond deze beroemde kunstschilder te doen.

Onze school, die in Gent gevestigd is, wil natuurlijk ook op deze kar springen.
In verschillende lessen, nl. crea, godsdienst, iPad … staat van Eyck centraal. Maar waarom gaan we gewoon niet met de hele school op toer met van Eyck?
Zo ontstond het idee om een week rond deze bekende figuur en zijn tijd te werken.

Er werd gebrainstormd, getwijfeld, vergaderd, georganiseerd, afspraken gemaakt … Uiteindelijk is onze projectweek geboren.
Tijdens de eerste week van februari werden alle lessen aan de kant geschoven. Zowel cursisten als leerkrachten zetten zich enthousiast in om van deze week een pareltje te maken. Er werden talenten ontdekt, de vriendschapsbanden werden hechter, we leerden elkaar van een andere kant kennen.

De periode waarin Jan van Eyck leefde, hebben we tot leven geroepen. De workshops dompelden ons onder in die leefwereld: We bakten brood, er werd met leder gewerkt, we leerden de kruiden uit die tijd kennen, de zegswijzen uit die tijd spraken tot de verbeelding, een aantal taferelen van schilderijen van van Eyck kwamen letterlijk tot leven, onze kennis van de geschiedenis werd op een plastische manier bijgespijkerd, we gingen de middeleeuwse, culinaire toer op ... We kregen ook de kans om de wereldberoemde tentoonstelling over van Eyck in het MSK met een aangepaste gidsbeurt te bezoeken. In Musea Sculpta in Brugge konden we een aantal taferelen letterlijk voelen.

Als kers op de taart hielden we een copieuze maaltijd uit die tijd. Iedereen kreeg ook een middeleeuwse look. Een aantal vrouwen lieten zelfs hun haar in een middeleeuws kapsel omtoveren. We konden het Lam Gods in de vorm van een taart proeven, versierd met suikerfiguurtjes.

Ons brein werd ook getriggerd want een hele week waren we – aan de hand van een ingenieus ineengestoken quiz - op zoek naar de dief van de Rechtvaardige Rechters. Onze bellenvrouwen lichtten ons op een ludieke en plastische manier over het dagverloop in.

Niemand kan nog ontkennen: van Eyck was ook op Sint-Rafaël!

Om jullie nog wat te laten nagenieten van deze uitzonderlijke week geef we jullie het volgende mee:

  • het filmpje (met audiodescriptie) dat Marleen Hermie aan de hand van de foto’s heeft gemaakt;
  • de recepten van de workshops brood, kruiden en de potagie (ofte stoofpotje),
  • de mijmeringen die onze 2 bellenvrouwen hebben neergepend.

Veel lees- en luisterplezier!

Video met audiodescriptie
Recepten
Mijmeringen van de bellenvrouwen
Er waren ooit Margaretha, Hubert en Jan

Auteur: Annemie Vermeulen

Mensen van 1 familie, eeuwen geleden.
600 jaar later weten ze ons nog steeds te boeien met een kwast of een 1-harige borstel. Mensen worden meegesleept in het oeuvre dat ze nalieten. En zo ook wij ... Gekluisterd staan we te kijken en te luisteren naar een begrijpelijke uitleg van een gids. Weinigen liet het onberoerd want we zijn maanden gaan snuisteren in de wereld van -inderdaad - de gebroeders van Eyck en hun zus.
Och arme, hun privacy. Gelukkig staat hierop geen sanctie.

Polyfonische klanken suizen in onze oren en het beste deeg staat te rijzen. Want straks kauwen we op een middeleeuwse stuute. Een wandeling in de kruidentuin laat ons verkwikkende gelaatsmaskers maken en zachte zalfjes tegen de pijn die komen zal. Mikken in de roos en gelukkig niet op een ‘herteken’ want ons eigen ‘herteken’ zou mee gaan bloeden. En ja, wie wil er geen zacht lederen hoesje tegen zijn even zachte ‘billekes’? Laat ons het ambacht van weleer ontdekken terwijl jullie - mijn andere vrienden – op trektocht gaan door de kasseien van Brugge en Gent, zoekend naar meer.

En we vinden meer ...Het schaap, ocharme, wordt geboetseerd door fijne vingers. Een nalatenschap van de middeleeuwse fantasie. Het schaap wordt verorberd, na een sterke soep en het versgebakken brood. En er wordt gelachen, gezongen en nog meer geproefd.
Proeven van de middeleeuwen, dat gaan we doen. “Een week lang zullen we je onderdompelen in het leven van weleer,” wordt aangekondigd door de bellenmannen (of -vrouwen).

Maar hoe vluchtig is alles? Het behoort inmiddels alweer tot het verleden. Wat hebben we ervan opgestoken? Veel kennis - mensenkennis vooral - die ons dichter bij elkaar bracht en waarop we fier zijn dat we dit konden waarmaken. Zijn we er dan niet allen ‘VAN rEYCKer’ geworden?
Oprechte dank aan allen.

O My God, van Eyck was here!

Auteur: Christel Van Bossche

Eerlijk gezegd, vooraleer ik op Sint-Rafaël schoolliep, had ik weinig ervaring met musea. Toen ik als 18-jarige in Parijs het Louvre bezocht, interesseerde me dat nauwelijks. Ik herinner me dat ik snel even bij de Mona Lisa ging kijken of het klopt wat er verteld werd, nl. volgt de geportretteerde Mona Lisa je echt steeds met haar ogen? Snel de Venus van Milo nog even gaan bekijken en hopla, weer weg uit dat saaie museum!

Toen Soetkin en Hannelore vorig schooljaar praatten over het van Eyckjaar 2020, interesseerde het project me direct door de mooie ervaringen die ik heb gehad rond Raoul Dekeyser (project in schooljaar 2018-2019)! En eerlijk gezegd, de interesse kwam minder door het feit dat het om van Eyck ging. Maar ... vergeef mij het gat in mijn cultuur ... Wat een schilder was die Jan van Eyck!!!

Dat hebben we echt door de inzet van de leerkrachten tijdens een heuse van Eyckweek kunnen ontdekken!

Deze speciale projectwerk vroeg heel wat voorbereiding van de leerkrachten en ... ja, ook van de bellenvrouwen! Annemie Vermeulen en ikzelf werden gevraagd om op een leuke manier het begin van de projectweek in te luiden! Zo geschiedde! Gekleed zoals in de 15de eeuw kwamen Annemie en ik, alias Hadewijch en Carolus, bij het krieken van de dag met schallende bel de van Eyckweek inluiden. Een heleboel workshops passeerden die week de revue! Van lederbewerking (jaja, men droeg in de 15de eeuw al lederen buideltjes en schoenen), naar kruidenweetjes (specerijen waren voor de rijke mensen, de armen moesten het doen met knoflook), naar taalweetjes (‘als ich can’ schreef Jan van Eyck op sommige van zijn werken), over nagemaakte werken met suikerpasta en brooddeeg. Sommigen brachten zelfs een bezoek aan de kappersschool waarbij de kappers in spe zich creatief mochten uitleven om mooie 15de-eeuwse kapsels te creëren ... Het resultaat was verbluffend!

Het bezoek aan de tentoonstelling in het MSK te Gent, waar zo’n 13 werken stonden te schitteren, was onvergetelijk! Ook al was ik nooit een museumfan, door de deskundige gids Eric en door de begeleiding van onze leerkrachten, merkten we details op die we anders nooit hadden meegekregen! Adam en Eva waren zo mooi in detail weergegeven, de landschappen en bedrijvigheid doorheen de vensteropeningen, de weerkaatsing van een raam in een edelsteen ... Het is onmogelijk alles op te noemen. Gewoon fenomenaal!!!

Het was dan ook een zware opgave om in de workshop “tableaux vivants” enkele werken na te bootsen! Zonder twijfel was hier “oog voor detail” nodig!!

Het afsluitende feest met de lekkere – in de workshops gemaakte - soep, brood, cupcakes enzovoort, maakte deze week compleet!

Wie is Jan van Eyck? Een fantastische Vlaamse Schilder, geboren in Maaseik, woonde in Gent en Brugge, uit de tijd van de Vlaamse Primitieven. Samen met zijn broer Hubert schilderde hij het Lam Gods. Er bestaan nog zo’n 23 werken van Jan van Eyck en ik ben alvast fan!

Dank aan de leerkrachten voor deze mooie, leerrijke, boeiende week!!