BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Wie is wie?

Het korps wordt versterkt

Op Sint-Rafaël zijn er niet alleen nieuwe gezichten onder de cursisten, maar is er ook een nieuwe leerkracht sport. Hij barst van de energie om iedereen aan het bewegen te krijgen. Graag stellen wij jullie Oscar voor. Wij wilden hem graag nog een beetje beter leren kennen en vroegen hem onder andere hoe hij zijn eerste maand hier ervaren heeft. Wil je alles te weten komen over zijn hobby’s, favoriete muziek, zijn mening over sport voor blinden en slechtzienden, zijn toekomstplannen en nog veel meer? Dan moet je zeker het volledige interview hieronder beluisteren!
Veel luisterplezier!

luister hier naar het interview met Oscar

Mathias en Geoffrey

De Directeur

We kregen de kans om een praatje te maken met de directeur Ignace. Hij is de persoon bij uitstek om ons iets te vertellen over de geschiedenis van Sint-Rafaël, het verband met Blindenzorg Licht en Liefde en wat een directeur zoal doet op een gemiddelde dag, als hij geen interviews aan de cursisten moet geven. Via de link kan je het volledige interview beluisteren. Veel luisterplezier.

luister hier naar het interview met Ignace
De groentjes

Mathias
Mathias is 35 jaar jong, getrouwd en heeft een dochtertje dat na de kerstvakantie naar de kleuterklas gaat. Hij houdt van lekker eten en drinken, koken, muziek, natuur, een warm klimaat en alles wat te maken heeft met wetenschap en technologie.
Hij houdt van zwemmen en heeft dan ook een jaarabonnement in het zwembad. Bij hem thuis staan er twee kleine aquaria, een tandem en een ongebruikte fotocamera. Hij heeft een opleiding als bouwkundig ingenieur afgewerkt en heeft tien jaar ervaring in de maritieme constructie als expat in het buitenland.
Sinds 2017 is hij volledig blind en hoopt hij om op Sint-Rafaël een stukje van zijn verloren vaardigheden en vrijheid terug te krijgen.
Mathias pendelt 4 dagen per week met de trein, tram en bus van zijn woonplaats in Kruibeke naar onze school. Dit is is voor hem een eerste overwinning.
Wil je dus een gesprek over welke soort proteïnen er in een erwt zitten, op welke pH-waarde je een goudvis het best kan houden, of wil je gewoon wat praten over het weer?Dan kan je hem altijd aanspreken, desnoods ook in het Engels of Frans.

Olivia
Ik ben een reiziger op deze planeet. Ik heb mijn weg verloren want ik het het licht van mijn geheugen verloren. Ik heet Olie B en ik ben slechtziende. Ik denk dat ik van ver komt. Ik wacht hier en elke dag neem ik de trein en ga ik op stap om mensen te ontmoeten, hen te begrijpen en van hen te leren. En ooit komt er een tijd dat ik terug zal keren wanneer mijn geheugen het licht zal herinneren aan mijn ogen en de mist zal uitwissen. Ik ben een grote dromer.

Ramzan
Ik ben 35 jaar en getrouwd met Dagman. Samen met mijn vrouw hebben wij 5 kinderen: 3 dochters en 2 zonen. Mijn nationaliteit is Tsjetsjeens. Als 24-jarige ben ik samen met mijn gezin naar België gekomen. Aanvankelijk woonden we in Luik. Daar heb ik dus eerst Frans geleerd. Maar aangezien mijn familie in Vlaanderen woont, zijn we daarna naar Nazareth verhuisd. Vandaar dat ik nu dus Nederlands leer.

Jonas
In het lijstje van de nieuwe cursisten staat ook Jonas. Hij is 19 jaar en de broer van Dean, die hier nog op school heeft gezeten. Zijn woonplaats is Eke.
Niks doen kan hij af en toe, maar hij is toch ook graag bezig. Zo gamet hij graag, luistert graag naar muziek en kijkt graag naar films. Sociaal zijn vindt hij zeer belangrijk. In het weekend gaat hij dus ook geregeld met vrienden op stap.
Zijn favoriete nummer is ‘My heart will go on’ van Céline Dion. Steeds is hij te verleiden om samen te kijken naar de Star Wars films. Stiekem heeft hij een oogje op Emma Watson en Brie Larson.

Isaac
Isaac komt uit Congo (Kinshasa). Hij is 32 jaar en getrouwd met Elke. Ze hebben geen kinderen. Zijn vrouw heeft hij in Congo leren kennen. De vonk is overgeslagen tijdens hun opleiding bio-ingenieur. Isaac heeft niet echt hobby’s, maar hij luistert wel graag naar muziek. Hij vindt het fijn om naar school te komen en veel nieuwe dingen te leren.

Thomas
Mijn naam is Thomas, ik ben 21 jaar en mijn grote droom is mijn diploma secundair onderwijs te behalen. Mijn vorige school was niet stimulerend, bemoedigend of positief waardoor ik heb afgehaakt. Nu zit ik weer vol energie om mijn doelen te halen. Ik ben zeer georganiseerd en behulpzaam. Mijn droomjob is dan ook technische ondersteuning bieden in een bedrijf, zoals bijvoorbeeld Proximus.

Geoffrey
Mijn naam is Geoffrey, ik ben 25 jaar en woon in Brugge. Ten gevolge van een ongeval toen ik nog een kleutertje was, ben ik slechtziend geworden. Na een zware revalidatie en heel wat tegenslagen ben ik uiteindelijk in Sint-Rafaël terechtgekomen. Hier voel ik me goed en opgenomen in de groep. Hier kan ik me volledig op mijn toekomst focussen.

Maziar
De volgende cursist is een echte spring-in-'t-veld, graag stellen wij jullie voor aan Maziar. Hij is 37 jaar en woont in Oostende. Van bij de geboorte is hij blind. Hij heeft de Iraanse nationaliteit.
In 2000 is hij naar Nederland gekomen. Dit kan je nog horen aan zijn Nederlands accent. Maziar kan niet goed stilzitten, hij heeft dan ook verschillende hobby’s. Hij speelt graag torbal en goalbal. Daarnaast kan hij ook pianospelen. Creatief zijn houdt hem wel bezig. In zijn jonge jaren heeft hij nog gewerkt op de inpakafdeling bij Heineken. Daarnaast heeft hij als vrijwilliger in een bejaardentehuis gewerkt.

Hugo
Onze laatste, nieuwe cursist is Hugo. 76 jaar staan er op zijn teller. Meer dan 50 jaar is hij al getrouwd en hij heeft 2 kinderen. Beroepsmatig informeerde hij mensen over de wetgeving rond voedingssupplementen.
Vroeger was hij gepassioneerd door auto's. Hij verslond dan ook allerlei automagazines. Vandaag de dag heeft hij veel moeite om een merk te herkennen. Hugo blijft fan van Adidas, Apple en Audi, als het maar met een "A" begint.
Een goed glas bier of wijn slaat hij niet af. Deze calorieën probeert hij dan eraf te krijgen door te fitnessen.
Dankzij de medecursisten wordt hij gemotiveerd om - ondanks zijn visuele beperking - positief in het leven te staan.

Ga terug naar de pagina Schoolkrant