BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Toegankelijkheid

Safety first

De veiligheid is prioritair op school. Uit een enquête is gebleken dat er toch nog een aantal pijnpunten zijn.

Wat kan beter?

In en rond het schoolgebouw:

De trappen
Hoewel de trappen over het algemeen OK zijn, werd er een voorstel gedaan om voor de buitentrap een goede leuning te voorzien. Aan deze buitentrap kan ook nog een noppentegel aangebracht worden. De ingang van de school is moeilijk te vinden en niet goed aangeduid. Het is ook jammer dat het secretariaat zo ver van de school verwijderd is. Het is nu een hele onderneming om er vlot te geraken. Niet alleen zijn er de vuilniszakken die de stoep op maandag ontsieren maar staan er ook geregeld auto’s op die route.

De keuken:
Tijdens de kooklessen voelen de cursisten zich over het algemeen wel veilig maar hebben toch wel vragen bij het gasfornuis, vooral bij het sluiten van de gaskraan.

De toiletten:
Er zijn op dit ogenblik te weinig toiletten op de eerste en tweede verdieping. In de kleine toiletten is er ook geen mogelijkheid om de handen te wassen. De deuren staan ook vaak halfopen zodat er geregeld iemand tegen de deur loopt.

Tijdens schooluitstappen liggen de problemen vooral bij de infrastructuur: losliggende tegels, vuilnisbakken, fietsen op de stoep, te kleine stoepen …

Het fitnesslokaal:
Een dikke pluim voor Stefaan die voor de nieuwe fitnesstoestellen gezorgd heeft. Jammer dat het lokaal te klein is om ze comfortabel en veilig te kunnen gebruiken. Het doucheprobleem zal weldra opgelost zijn. In het toekomstige ADL-lokaal zal binnenkort de nieuwe douche in gebruik genomen worden.

De route van en naar het station:
De cursisten komen soms in nogal gevaarlijke situaties terecht, bv. op weg naar de tram of de trein zijn er geregeld niveauverschillen, overal kom je fietsers tegen, mensen staan onwetend op de geleidelijnen, auto’s staan op het zebrapad geparkeerd …

Tips/suggesties ter verbetering
Kunnen we een sensibiliseringscampagne op touw zetten? Kunnen we op een ludieke manier de bevolking met de problemen van onze doelgroep kennis laten maken? Het kan nuttig zijn om de cursisten nog meer bewust te maken van de aanwezigheid van branddekens en brandblusapparaten. Is het mogelijk om de glazen deur naar de keuken beter aan te duiden? Tijdens een schooluitstap is het aan te raden dat de begeleiders een fluohesje aantrekken, eventueel met het symbool van blinden en slechtzienden.

Francky -

Ga terug naar de pagina Schoolkrant