BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Nice to know

Torbal geeft je vleugels

Mijn naam is Maziar, ik ben een leerling aan Sint-Rafaël. Ik doe zelf de sporten torbal, goalbal en showdown, bij de clubs “Vliegen Noordzee” en “Vliegen Antwerpen”. Wat deze sport voor mij zo leuk maakt, is dat je gefocust en intensief kan bezig zijn met een competitieve teamsport waarbij een visuele beperking geen nadeel is. Sporten is gezond en volgens mij maakt het mensen ook gelukkiger.

Geef het ook eens een kans en je zal zien: Torbal geeft je vleugels! Op Sint-Rafaël is er elke donderdagochtend torbal voor de geïnteresseerden.

Wat is torbal?
Torbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Je hoeft niet per se blind of slechtziend te zijn om aan torbal te doen want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde visuele niveau: niks zien dus. Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot oriëntatievermogen en opperste concentratie.

Het speelveld
Torbal wordt gespeeld op een speelveld van 16 bij 7m. Het liefst op een gladde vloer en in een ruimte met goede akoestiek. De doelen zijn opgesteld aan beide korte zijden van het veld en zijn 7 m breed en 1,30 m hoog. Voor de doelen liggen 3 dunne matten op een vaste plaats die als oriëntatiepunt voor de spelers dienen. Over de middellijn is een dun touw gespannen op 40 cm hoogte, zo ook op 2 m links en rechts van deze middellijn. Buiten het veld hangen aan deze touwen belletjes zodat elke beweging van deze touwen hoorbaar wordt. Deze 4 m omvat de ‘neutrale zone’. De 6 m links en rechts hiervan vormt respectievelijk de spelerszone van team A en de spelerszone van team B.

Het spel
Een wedstrijd wordt betwist tussen 2 teams van elk 3 geblinddoekte spelers. De teams dienen in hun eigen spelerszone te blijven. Men is afwisselend aanvallend en verdedigend team. Een aanval gebeurt door de bal te rollen (gooien) naar de overkant. De bal moet onder de 3 touwen door en mag deze onder geen beding raken. De verdedigers wachten de bal af in geknielde, gehurkte of staande houding. Om schaafwonden te vermijden gebruiken de spelers knie- en elleboogbeschermers. De verdedigende ploeg wordt aanvaller van zodra de bal in haar bezit is. In de bal bevinden zich belletjes zodat hij hoorbaar wordt. Een torbal weegt 750 gram en is zo groot als een volleybal. Ook in torbal kunnen de spelers fouten begaan die dan door een strafworp of penalty bestraft worden.

Voorkomende fouten bij de aanval:

  • de bal langer dan 8 seconden in teambezit houden,
  • met de bal of het lichaam de touwen raken,
  • 4 maal na elkaar gooien,
  • de bal van hand tot hand aan een medespeler geven.

Voorkomende fouten bij de verdediging:

  • de handen op de grond steunen vooraleer de bal vertrokken is,
  • reeds gaan liggen vooraleer de bal vertrokken is.

Een torbalwedstrijd duurt 2 maal 5 minuten effectieve speelduur. Dit lijkt kort maar vergt van de spelers een enorme concentratie omdat de aandacht geen moment mag verzwakken.

Maziar

Klop aan bij het VAPH

Het VAPH is het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap. Het VAPH biedt budgetten en tegemoetkoming aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren. Ze bieden zowel ondersteuning aan minderjarigen als aan meerderjarigen. De ondersteuning die ze bieden, gaat over begeleiding in de thuissituatie maar ook in een tehuis en daarnaast bieden ze tussenkomst voor hulpmiddelen.
Om een aanvraag te doen bij het VAPH ga je het best bij een sociale dienst langs. Voor een beperkt aantal hulpmiddelen kun je zelf een aanvraag indienen.
Alle personen met een beperking komen in aanmerking om een aanvraag in te dienen als ze vóór de leeftijd van 65 jaar een dossiernummer bij het VAPH hebben. Men dient ook voldoende lang in België te wonen om hierop aanspraak te maken. Heb je hierover vragen, dan kun je bij Inne een afspraak maken.

Francky

Een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde omgeving

Wat is jouw job in Sint-Rafaël? Kan u uw beroep omschrijven?
Ik ben Niki en ik geef ADL en koken op Sint-Rafaël. ADL staat voor = Activiteiten Dagelijks Leven. In de praktijk komen voornamelijk de huishoudelijke activiteiten aan bod. Er is ook aandacht voor personenzorg. Een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde omgeving!

Wat bereik je graag met de cursisten op vlak van verzorging? Wat moeten cursisten zeker onthouden over hun verzorging?
Aandacht hebben voor de dagelijkse hygiëne! Het toverwoord is water … water om te drinken, water om te wassen en water om te poetsen. Was je dagelijks! Gebruik hierbij een neutrale zeep. Neem regelmatig een douche en was minstens 1x per week je haren met een milde shampoo en spoel goed uit. Gebruik deodorant, maar wees er zuinig mee. Poets 2x per dag je tanden: ’s morgens en ’s avonds. Slaap voldoende en met regelmaat. Neem voldoende ontspanning.

Heb je kleine tips om ons te verzorgen als blinde of slechtziende? Wanneer we ons opmaken, kunnen we onszelf niet goed zien. Wat helpt hierbij?
Met een elektrisch scheerapparaat vermijd je snijwondjes. Een vergrotende spiegel vergemakkelijkt het scheren of opmaken. Geef naargelang jouw visuele comfort de voorkeur aan warm of koud licht. Gebruik eventueel een leeslamp voor precieze handelingen. Er bestaan kantelbare make-up– en scheerspiegels met warme ringverlichting die vijf keer vergroot.
Opmaaktips!
- fond de teint: kies flesjes met een doseerpomp zodat je meteen de juiste dosis krijgt;
- poedertjes: gebruik compacte poedertjes en make-up voor de ogen en wangen. Deze zijn immers gemakkelijker aan te brengen dan losse poedertjes en crèmes;
- lippen: licht gekleurde lipgloss zorgt voor een stralende glimlach en is bovendien gemakkelijk aan te brengen;
- parfum: draag een geur die bij je past. Kies voor dagelijks gebruik een licht geurtje.

Heb je tips bij het aankopen van kledij
Volgende 10 items mogen voor de dames niet in hun kast ontbreken. Met deze basisstukken kun je verder je eigen stijl ontwikkelen. Eerst en vooral … een goed zittende beha! Een witte blouse, een zwarte klassieke broek, een perfect zittende jeans, basic topjes en T-shirts, een warme trui, een tijdloze jas, een paar toffe sportschoenen, een paar pumps en een simpel zwart jurkje (the little black dress)!

Heb je tips voor de winkelbedienden?
Het gaat erom dat ze van mensen houden. Dat ze kunnen luisteren en vervolgens het inzicht hebben om de juiste zaken met elkaar te combineren. Kies dus een winkel die bij je past, waar jij je goed voelt.

Hoe kunnen we de innerlijke schoonheid van blinden en slechtzienden veruitwendigen?
Smile … Leef voluit! Heb lief en lach!

Olivia

Wat staat er op de iPhone van Mathias

Dankzij de innovaties in technologie is een smartphone tegenwoordig als een Zwitsers zakmes, vol met handige hulpmiddelen die voor ons als blinden of slechtzienden bijna onmisbaar kunnen genoemd worden. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe appjes die mij bij bepaalde stukken van mijn beperking kunnen helpen. Ondertussen heb ik er al heel wat uitgetest. Hieronder vind je een vijftal apps kort toegelicht. Heb jij interessante apps die hier nog niet vermeld worden? Stuur ze zeker naar onze redactie door.

Path of adventure
Verveel jij jou ook wel eens op weg naar school? Ik alvast wel! Vandaar de volgende app: Path of adventure. Dit spel kan gespeeld worden met behulp van voice-over. In dit spel volg je het verhaal van een avonturier op weg naar een betoverend kasteel. Het spel kan gespeeld worden door een ziende, omdat ze gebruik maken van tekst. Dankzij voice-over wordt deze tekst gesproken voor een slechtziende of blinde persoon. Het spel wordt gespeeld per beurt, waardoor je niet onder tijdsdruk wordt gezet. Gedurende het spel volg je een pad, waarbij je telkens een keuze moet maken. Vecht je tegen een monster of betaal je geld om te vluchten? Neem je het risico op vergiftiging of gebruik je een fakkel om de spinnenwebben eerst in brand te steken? Het is meer een strategisch spel. Het spel is helemaal gratis maar enkel beschikbaar in het Engels.

Lazarillo
Wanneer je niet graag hulp vraagt aan je buurman op de bus, kan je gebruik maken van de app Lazarillo. Deze app vertelt jou waar je precies bent. Je kan zelf instellen waarnaar je op zoek bent: publiek transport, bepaalde winkels, bankautomaten, restaurants, ... De stem van de app kan je aanpassen volgens de snelheid. Soms heeft de app moeilijkheden met het uitspreken van de verschillende straatnamen, ... waardoor je af en toe opnieuw moet luisteren. Probeer het zeker eens uit als je de tram naar school neemt.

HP Smart
Vroeger dacht ik dat domotica voor luie mensen was want waarom zou ik het licht uitschakelen met mijn telefoon in plaats van simpelweg naar het knopje op de muur te gaan? Nu zie ik het als een kleine omweg naar toegankelijkheid. Een slim toestel thuis dat je met een appje kan bedienen of raadplegen, is fantastisch voor ons. Zeker als het dan ook nog eens werkt met voice-over. Zo bestaan er thermostaten, radio’s, microgolfovens, elektrische scooters, slimme stopcontacten en dus ook bijvoorbeeld mijn nieuwste scanner en printer van HP die met een zeer goede app werken. Ik gebruik deze app om documenten te scannen, de status van mijn inktpatronen te controleren of andere foutmeldingen te lezen die ik op de printer zelf niet zou kunnen zien. De printer was bovendien erg goedkoop, zeker niets bijzonders. Ik vermoed dan ook dat zowat elk nieuw model met de app prima overweg kan.

SeeingAI / ApoliVision / nVision AI / Lets see app
Ik kan deze groep van slimme scannerapps niet overslaan. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, namelijk met behulp van de camera van je telefoon vertellen wat er vóór je is. Dit varieert een beetje tussen de verschillende apps wat betreft tekst, kleur, geld, product barcode, lichtintensiteit, enz. Geen enkele app werkt perfect. Toch is het soms leuk om een brief te laten voorlezen of een geldbriefje te kunnen controleren. Ook kan je met de app een barcode scannen, de app kan jou dan vertellen of het bijvoorbeeld een flesje cola of fanta is dat je vasthebt. Wat zeer handig is voor ons, is dat de app jou kan vertellen of het licht nog aan is of niet. Zo kan je ook te weten komen of je vrouw je geen roze sokken heeft gegeven, ... Ik heb het zelf al gebruikt om mijn computerscherm te laten voorlezen als de software op mijn computer het niet wou doen. Deze apps zijn niet altijd helemaal gratis en uiteraard nog sterk in ontwikkeling.

Be my eyes
Wat er nog beter is dan een app die scant wat er voor je ligt, is de volgende app: be my eyes. Deze app is gebaseerd op vrijwilligers die jou vertellen wat hij of zij ziet. Heb je iets vast en je weet niet goed wat het is, dan kan je via de app een vrijwilliger contacteren die het in jouw plaats vertelt. Dit fantastisch initiatief mag in mijn lijstje niet ontbreken. Ik verneem niets dan goede reacties van de gebruikers. Ik moet wel bekennen dat ik het nog niet veel getest heb omdat ik liever gebruik maak van videobellen met iemand die ik ken via WhatsApp, Facetime, Skype, Messenger, enz.

Om af te sluiten nog een iOS’t-je-dat?
Wist je dat je met de nieuwste versie van iOS 13 de handelingen van voice-over helemaal naar je hand kan zetten?
Om hiermee aan de slag te gaan open je: Instellingen > toegankelijkheid >VoiceOver >Commando’s > aanraakgebaren. Daar kan je in de lijst alle mogelijke gebaren aanpassen naar wat ze precies voor jou moeten doen. Veel succes met het uittesten van de apps! Heb je zelf een goede suggestie? Stuur ze zeker naar de redactie door.

Mathias

Ga terug naar de pagina Schoolkrant