BuSO Sint-Rafaël

logo van Sint-Rafaël

Oriëntatie en Mobiliteit

Mobiliteit

In dit vak leer je niet alleen met een witte stok lopen. De gepaste stok aanvragen met een correcte lengte en de bijhorende technieken leren, vallen hier ook onder. Je leert er bijna alles wat jouw dagelijkse verplaatsingen makkelijker en veiliger maakt.
We leren jou gevraagde trajecten(binnen het Gentse) aan en zoeken samen naar de makkelijkste route voor jou. Daarbij kijken we welke herkenningspunten jij het makkelijkst vindt en op welke weg jij je het comfortabelst voelt. Ook het leren gebruiken van het openbaar vervoer met behulp van bijhorende apps en je leren navigeren in een winkel zijn items waar we ons tijdens mobiliteit, naargelang jouw vraag, op kunnen focussen.

Echolokalisatie

Echolokalisatie is een onderdeel binnen het vak oriëntatie en mobiliteit. Je leert er gericht luisteren naar de weerkaatsing van geluid zodat je je een beeld kunt vormen van de omgeving op basis van je gehoor. Dankzij het uitsturen van gerichte klikgeluiden kun je die echo’s waarnemen. Zo kun je op korte tijd voorwerpen en obstakels leren horen en op welke afstand ze van je af staan. Ergens tegenaan botsen kan dus voorgoed verleden tijd zijn. Deze techniek vergt uiteraard wel een intensieve training. Vooral blinden en mensen met nachtblindheid komen in aanmerking, alsook personen die zeer zwaar slechtziend zijn of slechtzienden die een degeneratieve prognose hebben omtrent hun visus.

Keer terug naar aanbod