Oriëntatie en Mobiliteit

Het vak oriëntatie en mobiliteit bestaat uit verschillende aspecten.

Ten eerste is er het aspect (technisch) stoklopen. Hier leer je met een witte stok omgaan. Dit gaat van het correct vastnemen van de stok tot het aanleren van een goede loophouding en een correcte rol- of tiktechniek.

Je leert welke gidslijn (bijvoorbeeld haag, muur, stoeprand, …) je het makkelijkst volgt in welke situatie en je leert bovendien een vlot looptempo aannemen. Je leert hoe je veilig oversteekt, traploopt, omgaat met moeilijke straatconfiguraties en hoe je je het best met je witte stok gedraagt in een winkel of een drukke omgeving.

Je leert in Sint-Rafaël eveneens nieuwe routes. Dit kan een traject zijn van huis naar school,  naar je stageplaats, naar een winkel,… We bekijken welke weg het veiligst en makkelijkst is en gaan samen op zoek naar haalbare herkenningspunten. Het spreekt voor zich dat je hierbij het openbaar vervoer leert gebruiken. Trein, tram en bus komen allemaal aan bod als je dat wil.

Een derde luik is echolokalisatie. Dit is een vooruitstrevende nieuwe techniek waarbij je je een beeld van de omgeving vormt met behulp van echo’s. Net zoals zienden met hun ogen de omgeving waarnemen, streef jij hetzelfde na met je gehoor. Zo leer je makkelijker obstakels vermijden. Het is een gedroomde techniek voor jou omdat je een schat aan mogelijkheden krijgt voor je oriëntatie en mobiliteit. Je krijgt deze lessen op  individuele basis.

We volgen de technische evoluties op de voet en leren je ook gebruik maken van oriënteringssoftware.