Ontdek in Sint-Rafaël hoe informatica jou kan helpen

PC-initiatie, Windows en Word? Yes, you can!

In dit vak zet je je eerste stappen in de de wonderlijke wereld van de informatica. Je krijgt meteen een basiskennis van de PC. Ook leer je de belangrijkste vaktermen kennen. We bieden jou veel aanschouwelijk lesmateriaal. Zo verwerf je een goed inzicht in elk onderdeel.

Uiterst belangrijk voor ons is dat we jou in contact brengen met de verschillende hulpmiddelen voor jou als persoon met een visuele beperking. Concreet leren we jou bijvoorbeeld werken met een brailleleesregel, spraakmodules, vergrotingssoftware voor het computerscherm, een TV-leesloupe,… Dit alles volgens jouw specifieke wensen en noden.

ICT: alle geheimen van de computer voor jou ontsluierd

ICT betekent met een hele mondvol ‘informatie- en communicatietechnologie’. In deze lessen leer je in je eigen tempo beknopt kennis maken met de computer.

Met het besturingssysteem Windows leg je de basis om je computer in de toekomst op een plezierige en efficiënte manier te gebruiken. Je verwerft dus een gedegen inzicht in de Windowsstructuur.

Daarna ben je klaar voor het tekstverwerkingspakket Word. Geheel volgens jouw wensen krijg je dan een basispakket of een opleiding als professionele bediende tekstverwerking.

Excel voor jou als cijfergoochelaar

Heb je de vorige horde met succes genomen, maak je dan op voor het Excel-pakket. Excel is een courant rekenbladprogramma in de bedrijfswereld. Bij een rekenblad ligt de klemtoon op cijfermatige gegevens en berekeningen.

Smuk je foto’s op in het vak fotobewerking

In het vak fotobewerking leer je werken met het Corel Paintshop Pro-programma. Je ontdekt er hoe je foto’s kunt aanpassen want misschien zijn je plaatjes wel wat over- of onderbelicht door je visuele beperking.

Je leert hier alle facetten van fotobewerking kennen. Je maakt bijvoorbeeld een selectie uit een foto of je combineert verschillende foto’s met onze hulp. Foto’s met rode oogjes laat je in een wip verdwijnen.

Op het einde van het schooljaar heb je een brede basis verworven. Je zult merken dat je foto’s er zienderogen op verbeterd zijn.

Manusje-van-alles met multimedia

In het vak multimedia reiken we jou een waaier aan mogelijkheden aan. Je leert er zippen (= bestanden samenvoegen en verkleinen), skypen (= telefoneren via je PC), muziek converteren, geluiden bewerken, CD’s en DVD’s branden en noem maar op.

Met internet ben jij aan zet

Het internet biedt jou een schat aan informatie. Daarom leren we jou alle kneepjes van het surfen en e-mailen. We laten je vooral kennis maken met gebruiksvriendelijke sites. Aan deze laagdrempelige sites ga je nog veel plezier beleven. Daarna ben je klaar voor websites die minder makkelijk toegankelijk zijn. Ook deze ‘moeilijke’ webstekken zet je met onze hulp naar je hand.

Sociale netwerken zoals Facebook en Twitter op jouw verzoek

Als sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn of Twitter jou interesseren, trekken we daar ook de nodige tijd voor uit. We leren je de belangrijkste mogelijkheden en helpen je desgewenst om een eigen profiel aan te maken. We vertellen je welke valkuilen je dient te vermijden, bijvoorbeeld in verband met je privacy.

iPad

Het vak iPad / iPhone geeft een waaier aan mogelijkheden op verschillende vlakken:

  • In functie van mobiliteit voor het nemen van een trein, bus, taxi of als gps,
  • in functie van communicatie: mailen, sociale netwerken,  bellen, berichten sturen,
  • het bijhouden van een agenda, notities maken, delen van documenten,
  • speciale apps die de integratie bevorderen: scannen, vertalen, kleurendetectoren,
  • gericht naar de media toe: radio, boeken beluisteren, kranten...

Iedere dag wordt de App Store uitgebreid en groeien de faciliteiten van dit toestel voor onze doelgroep.

MacOS

Je leert op een efficiënte manier werken met je eigen Mac. We gebruiken Siri, VoiceOver en/of Zoomen om alles haarfijn uit te leggen. We werken met Finder, gebruiken de bijgeleverde apps voor mail, tekstverwerking, agenda, internet..en we gaan op zoek in de AppStore naar toegankelijke programma's.